Folksam sprider svensk barnsäkerhet

Sverige är bäst i världen när det gäller barnsäkerhet i trafiken och Folksams forskare är efterfrågade föreläsare i ämnet. I slutet av oktober var Helena Stigson inbjuden till svenska ambassaden i Madrid för att föreläsa om den svenska framgångssagan kring bakåtvända bilbarnstolar.
Seminariet anordnades av den svenska barnstolstillverkaren Axkid och spanska myndigheter, organisationer, företag och inte minst influensers satt i publiken.
Det är viktigt att sprida budskapet att små barn åker säkrast bakåtvänt i bil även utanför Sveriges gränser. I övriga delar av Europa åker fortfarande merparten av små barn framåtvända trots att det är fem gånger högre risk att skadas.
– De stolar som vi länge tagit för givet för våra små barn i Sverige hotas nu av europeiska marknadskrafter. Genom ökad efterfrågan på dessa stolar kommer vi sannolikt lyckas övertyga lagstiftare om att bakåtvänt är det enda rätta, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.
Sverige är bäst i världen när det gäller barnsäkerhet. För 40 år sedan dog omkring 150 barn per år i trafiken. Nu är det färre än tio. Tillsammans med säkrare vägar och bilar är den bakåtvända bilbarnstolen de viktigaste anledningarna till att vi lyckats minska andelen skadade barn.
Stort genomslag i media
Flera spanska Tv-kanaler och övrig media bevakade seminariet. Seminariet fick även stort genomslag på sociala medier med cirka 5 miljoner unika användare som på något sätt tagit del av seminariet och ca 2 miljoner användare som spred och delade budskap relaterad till seminariet.
Text: Maria Lindén

Mest populära