Svensk furu till världens längsta bro

– Intresset och användandet av trä ökar i Asien i allmänhet och i Kina i synnerhet. Från att mest ha använt materialet i förpacknings- och möbelproduktion börjar trä användas allt mer i hus- och byggnadsproduktion. Hand i hand med den utvecklingen har även landets trävaruimport de senaste tio åren ökat från tre miljoner kubikmeter till cirka 25 miljoner kubikmeter, säger Håkan Persson, vd för SCA Wood Hong Kong.
Det senaste exemplet på den ökande användningen av trä är den 55 kilometer långa bro som knyter samman Kina med Hong Kong och kasinostaden Macau. Bron är världens längsta bro över vatten. SCA har i samarbete med Martinsons levererat totalt 300 kubikmeter furu till bygget. Materialet har använts till de två utkiksplatser som finns efter bron och som fungerar som portar till tunneln. På utkiksplatserna finns även café och restaurang.
Ungefär 23 kilometer av bron löper över havet och i mitten finns en sju kilometer lång tunnel för att fartyg ska kunna åka förbi. Tidigare tog det fyra timmar att köra mellan Hong Kong, Macau och Kina, nu tar resan 30 minuter. Till bygget har det använts 420 000 ton stål, det är ungefär samma som 60 Eiffeltorn. Enligt officiella uppgifter ska bron ha kostat över 18 miljarder dollar att bygga.

Mest populära