BF i korthet

Seminarier, utbildningar, filmer och poddar. Vi brottsförebyggare på EBM bidrar gärna med våra kunskaper och erfarenheter kring BF - eller brottsförebyggande arbete som det ju heter. Här samlar vi det som är på gång just nu.
Se upp för bedragarna som utnyttjar coronaviruset
Bedrägerier kopplade till kriser och katastrofer ser ut att bli allt vanligare. Det skriver Nationellt Bedrägericentrum (NBC) i sitt senaste nyhetsbrev, där de rapporterar om bedragare som genom e-post och sms utnyttjar det pågående coronaviruset.
Världshälsoorganisationen WHO varnar till exempel för bedragare som skickar e-post med bland annat bilagor eller länkar med skadlig kod som ser ut att komma från WHO. NBC kan också rapportera om falska sms som ser ut att komma från Karolinska Institutet där mottagaren uppmanas att lämna bidrag för fortsatt forskning om coronaviruset. Mottagaren uppmanas då att kontakta KI på en fejkad gmail-adress och lämna bidraget i form av Bitcoin.
NBC ser också fall av utpressningsmejl där mottagaren hotas att smittas av coronaviruset om de inte genast betalar in en större summa pengar i bitcoin.
Lyssna på nystartade Ekobrottspodden
Stefan Lundberg, chefsåklagare vid EBM, för att inte säga samordnare av myndighetens brottsförebyggande arbete tillika redaktör för detta nyhetsbrev - är premiärgäst när nya Ekobrottspodden drar igång med pompa...

Mest populära