Åtal väcks för grova ekobrott i ärende med kopplingar till kriminella nätverket Black axe

Ett växlingskontor i Göteborg misstänks för att under en period 2018 ha tvättat pengar som härrör från grova narkotikabrott. Idag har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg åtalat tre personer med kopplingar till växlingskontoret för flera grova ekobrott. Ärendet ingår i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
EBM:s ärende har knoppats av från en större utredning på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO) på Åklagarmyndigheten. Det målet pågår i Göteborgs tingsrätt och rör synnerligen grova narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling mot 15 personer i det kriminella nätverket Black axe.
Två personer som figurerar i den utredningen växlade i september-oktober 2018 drygt 700 000 kronor till Euro på ett växlingskontor i Göteborg. Pengarna misstänks komma från narkotikabrotten.
– I den här delen har jag åtalat tre personer för grovt penningtvättsbrott alternativt grov näringspenningtvätt. Det gäller dels en företrädare för växlingskontoret, dels två andra personer med kopplingar till växlingskontoret. Min uppfattning är att de tre tillsammans och i samförstånd uppsåtligen har vidtagit åtgärder som har syftat till att dölja att pengarna kommer från narkotikabrottslighet, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid EBM i Göteborg.
När Tullverket senare gjorde tillslag...

Mest populära