Ny skog med garanti ger trygghet

– Vi har märkt att många skogsägare tycker att det är svårt att bedöma om plantorna växer som de ska och därför känner en oro för sin nya skog. Många har inte heller tid eller möjlighet att själva gå ut i skogen och kontrollera återväxten, säger Elin.
Men det är väldigt viktigt att göra en uppföljning för att vara säker på att tillräckligt många plantor har överlevt. Plantorna kan drabbas av allt från snytbaggar till sorkar och det är ganska vanligt att upp till 25 procent av plantorna dör.
GARANTERAT RESULTAT
– Med vår nya tjänst behöver du inte längre oroa dig eller ha dåligt samvete för att du inte hinner titta till din nya skog. Du är garanterad ett lyckat resultat, säger Elin.
Garantin innebär att SCA efter markberedning och plantering tar hela ansvaret för den uppväxande skogen och gör en återväxtkontroll senast två år efter planteringen.
– Vi inventerar plantorna noggrant och om hela eller delar av planteringen inte har det antal plantor som vi har lovat, av rätt trädslag och med hög vitalitet, så gör vi om arbetet på det område som inte är godkänt – helt utan kostnad. Och två år senare utför vi en ny återväxtkontroll på den omplanterade delen, förklarar Elin.
VÄCKT INTRESSE
Den nya tjänsten har redan väckt intresse hos flera kunder.
– Vi har många skogsägare som tycker att det här är jättebra och det är en mycket efterlängtad tjänst. Många ser gärna att de som har kunskapen också tar ansvaret för att plantorna växer som de ska, säger Elin.
 
Läs mer om Ny skog med föryngringsgaranti här

Mest populära