Företrädare för Kamelcenter i Angered och annan förening i Göteborg åtalas för grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har idag väckt åtal för grova bokföringsbrott mot företrädare för de ekonomiska föreningarna Angereds Kamelcenter och Interkulturellt projektcentrum i Göteborg. Samtidigt pågår en förundersökning rörande misstänkta grova bedrägerier i samma föreningar.
Med start 2014 beviljades den ekonomiska föreningen Angered Kamelcenter allmänna medel och bidrag från Arbetsförmedlingen och kommunen för att finansiera en större kamelpark i Angered. I maj 2018 stod det klart att föreningen gått i konkurs, någon kamelpark blev aldrig av. Nu åtalas företrädarna för Kamelcenter och Interkulturellt projektcentrum i Göteborg för grova bokföringsbrott.
Den åtalade brottsligheten har pågått under åren 2014 – 2017. De två föreningarna, som i huvudsak har drivits av samma personer, har inte fört någon regelmässig bokföring alls.
– Bokföring är avgörande för att kunna följa de transaktioner som har skett i ett företag och för att bedöma den ekonomiska ställningen. Den är också ett sätt för myndigheter att kunna kontrollera företaget, till exempel hur det har deklarerat sina skatter. Det är därför allvarligt när bokföring inte har skett på ett riktigt sätt, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
Totalt har respektive förening fått in cirka 2,5 miljoner kronor på sina bankko...

Mest populära