Livsmedelsverket
-
Vilseledande märkning av ris – stor europeisk kontrollinsats
Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter...
-
Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre
Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än...
-
Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött
Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och...
-
Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen
Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges...
-
Nu kartlägger Livsmedelsverket de offentliga måltiderna och matsvinnet i landets kommuner
Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilket måltidsstöd erbjuds äldre med hemtjänst? Hur mycket mat äts upp eller slängs? Hur många...
-
Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken
Livsmedelsverket har särskilda råd om miljöförgiftad fisk riktade till barn, unga, gravida, ammande och den som kan tänkas bli gravid i framtiden....
-
Fler nödvattentankar för stärkt beredskap vid dricksvattenkriser
Nu utökas antalet nödvattentankar för att ytterligare stödja kommuners förmåga till dricksvattenförsörjning vid kriser och under höjd beredskap. –...
-
Nu kan livsmedelsföretagare delta gratis i Livsmedelsverkets utbildningar
Livsmedelsverket erbjuder flera så kallade e-utbildningar inom områden som har att göra med livsmedel. Tidigare har flera av dem kostat pengar att...
-
Många använder sina sinnen – ändå slängs det mycket mat
Mat går ofta bra att äta även efter att bäst före-datumet har passerat. Knappt 7 av 10 konsumenter svarar dock att de känner sig mycket trygga med...
-
Nu välkomnas synpunkter på förslag till kommande kostråd
Inför att nya kostråd presenteras i början av nästa år välkomnar Livsmedelsverket synpunkter på förslagen genom en öppen konsultation. Kostråden...
-
Så säkrar vi tillgång till veterinärer inför höjd beredskap
För att säkra samhällsviktig djurhållning och slakt även vid höjd beredskap krävs åtgärder. Ny lagstiftning, beredskapslagring samt beslutanderätt...
-
Uppdaterade råd om hur du lägger in grönsaker säkert och undviker botulism
Intresset för att göra egna grönsaksinläggningar är stort. Den här skördesäsongen vill vi påminna om att vi nyligen har uppdaterat våra råd om hur...